Nascholing Code 95

Beroepschauffeurs van vrachtauto’s en bussen zijn sinds 6 september 2016 verplicht om de aanduiding Code 95 op hun rijbewijs te hebben. Elk jaar dient vervolgens een dag nascholing gevolgd te worden waarvoor 7 punten bijgeschreven worden. Binnen 5 jaar worden op deze manier 35 nascholingspunten geregistreerd en kan de code opnieuw worden bijgeschreven op het rijbewijs. Het is raadzaam om de nascholing bij te houden. Dit gebeurt echter niet altijd en daarom is het goed om nu te checken hoeveel nascholingspunten er inmiddels behaald zijn. In september 2021 vervalt namelijk voor de meeste chauffeurs de Code 95.

Echter wordt er aan chauffeurs, van wie de Code 95 tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020 vervallen is of vervalt, negen maanden uitstel gegeven. Dit is bepaald in verband met COVID-19.

Nascholing en basiskwalificatie

Nascholing, maar ook de basiskwalificatie, kan bij De Weerd geregeld worden. De Weerd verzorgt het complete pakket, op onze eigen trainingslocatie of incompany bij onze opdrachtgevers. Daarnaast regelen we ook de registratie van de gevolgde nascholing bij het CCV. Wat Code 95 exact inhoudt en welke cursussen er beschikbaar zijn, leggen we je hieronder uit.

Voor wie is Code 95 verplicht?

Voor wie in het bezit is van het rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) en D(E) en bijbehorende voertuigen beroepsmatig bestuurt, is de Code 95 aanduiding op je rijbewijs verplicht.

Uitzonderingen Code 95

  • Voor bepaalde beroepsbestuurders, zoals politiemensen en brandweerlieden, is de code niet verplicht. Op de website van ILT vind je alles over deze uitzonderingen
  • Wie een vrachtwagen of bus voor privédoeleinden bestuurt, hoeft geen Code 95 op de rijbewijs te hebben staan.

Gezondheidsverklaring
Voor het bijschrijven van de Code 95 op het rijbewijs is geen gezondheidsverklaring nodig. Voor het verlengen van het rijbewijs is dit wel nodig.

De Weerd verzorgt het complete plaatje

Bij De Weerd zijn verschillende cursussen te volgen. Er is de keuze om deze cursussen al dan niet voor de Code 95 te volgen. Wie een cursus voor de Code 95 volgt, kunnen wij aanmelden bij het CBR en CCV, zodat de nascholingspunten geregistreerd worden.

We houden alles voor je bij
We maken gebruik van een geautomatiseerd informatiesysteem, waarin we alle gevolgde nascholingscursussen registreren. Op die manier houden we van de deelnemers bij hoeveel nascholingspunten er behaald zijn en hoeveel er per chauffeur nog te gaan zijn. Dit systeem zorgt er bovendien voor dat de chauffeur of de werkgever van de chauffeur er aan herinnerd wordt zodra het weer tijd is voor een nascholingsdag. Uiteraard gebeurt dit conform de AVG-richtlijnen.

Cursusmateriaal

Het hele jaar door bieden we diverse cursussen aan, waarvoor ingeschreven kan worden. Een specifieke cursus nodig of een cursus voor meerdere medewerkers? Ook dat is mogelijk in ons opleidingscentrum in Apeldoorn of op locatie. Cursussen volgen kan met materiaal van De Weerd. We beschikken over eigen vrachtauto’s, heftrucks en overige materialen zoals magazijnstellingen, pompwagens, EPT et cetera, wat noodzakelijk is voor het geven van de cursussen en om deze zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk.

Onze cursussen
De cursussen die we voor Code 95 aanbieden, vind je hier.

Certificering en subsidie

De Weerd is gecertificeerd opleider Transport & Logistiek voor het sectorinstituut STL. Dat betekent dat op veel van onze cursussen SOOB-subsidie van toepassing is. Ook is De Weerd lid van BOVAG.
Voor particulieren en instellingen kunnen we bij onze korte beroepsopleidingen en nascholing vrijstelling van BTW aanbieden, omdat we zijn geregistreerd bij het CRKBO.

Locatie
Kies je voor een cursus op onze locatie? Dan heten we je van harte welkom. We verzorgen onze cursussen en opleidingen met behulp van moderne presentatieapparatuur. En de lunch tijdens een cursusdag? Die verzorgen we ook! Op 1 kilometer vanaf de afslag Apeldoorn-Zuid op de A1 zijn we gevestigd en parkeergelegenheid hebben we voldoende.

Cursus inplannen?
Dat kan eenvoudig via onze website, maar kun je ook telefonisch regelen. Heb je een cursus ingepland, dan krijg je van ons per mail de bevestiging.

Schrijf je jezelf of een medewerker in voor meerdere cursussen, dan ontvang je voor elke 3e cursus een Prymos Brandblusser ter waarde van € 30,00 gratis. Deze actie loopt tot 31 oktober 2020.

Meer informatie?

Wij helpen je graag! Bel of mail:

055 –  533 43 73
bedrijfsopleidingen@deweerd.net

Kayersdijk 141 C
7332 AP Apeldoorn